Despre strung se spune ca este masina unealta imperativ necesara in orice atelier de prelucrari mecanice. Exista foarte multe articole in care se spune ca, in teorie, cel care are un strung, poate construi, in linii mari, toate celelalte masini unelte de prelucrat. Oricum ar fi, la nivel global, strungul este una din masinile cel mai des intalnite in atelierele de productie.
Prin definitie, un strung este o masina-unealta destinata prelucrarii suprafetelor de revolutie, in general prin combinarea a doua miscari, asa numita miscare principala de aschiere (rotatie piesa) si a miscarii de avans (deplasare scula).

Prinderea piesei se face fie intr-un universal, fie intr-o bucsa elastica prin interiorul careia trece bara semifabricat. Cutitul de strung se prinde pe subansamblul din zona centrala, denumita carucior. Deplasarea cutitului pe cele doua axe, longitudinala si transversala, care corespund axelor Z si X se face manual cu ajutorul rotilor de mana din dreptul caruciorului portcutit. Reglarea fina a deplasarii pe axele Z si X se realizeza cu ajutorul unui set de roti gradate, aflate coaxial in raport cu cele care permit deplasarea rapida.Pe langa operatiile de strunjire interioara si exterioara, pe un strung se pot executa si operatii de gaurire, filetare sau randalinare. Turatia piesei se regleaza fie prin intermediul unor roti de schimb, aflate in spatele papusii fixe, din stanga imaginii de mai sus, fie prin intermediul unui invertor, in cazul strungurilor mai moderne.
La un strung CNC (fara scule motorizate), posibilitatile din punct de vedere al prelucrarilor sunt cam aceleasi, diferenta fiind aceea ca deplasarile prin care se genereaza suprafetele pieselor sunt controlate de un computer. Astfel ca dispar din ecuatie multitudinea de roti de mana si manetecare controleaza avansul sau turatia. Totodata, parametrii regimului de aschiere nu vor mai ramane la latitudinea operatorului, ci vor fi calculate judicios de catre programatorul masinii. Avand in vedere acest lucru, productivitatea, precizia si repetabilitatea pieselor obtinute pe strungurile CNC este net superioara celor obtinute pe strungurile conventionale.
Un alt aspect trecut de foarte multe ori cu vederea in cazul strungurilor CNC, este protectia oferita operatorului. In imaginea de mai jos se poate vedea interiorul strungului CNC, deoarece usa masinii sau aparatoarea, este deschisa. In timpul procesului de aschiere, usa din partea dreapta este inchisa, prevenind improscarea operatorului cu emulsie de racire sau cu aschii, totodata oferind si un grad de protectie ridicat fata de desprinderile accidentale ale piesei sau sculei.


Exista doua mari categorii de strunguri, strunguri orizontale/ longitudinale, la care arborele principal este in plan orizontal si strunguri verticale sau carusel, la care arborele principal este dispus in plan vertical. Strungurile orizontale pot teoretic prelucra orice tip de piesa de revolutie, insa in situatia prelucrarii unor piese grele si voluminoase, de tip disc, pot aparea dificultati la prinderea acestora in universalul masinii. Strungurile verticale se adreseaza fix acestui subiect. Pe langa prinderea facila a piesei, acest strung ofera si avantajul unei amprente la sol mai mici decat in cazul strungurilor longitudinale. Totodata, datorita rigiditatii prinderii datorate efectului gravitational, tendinta de aparitie a vibratiilor in timpul aschierii este mult diminuata. In continuare vom trata subiectul strungurilor longitudinale, intrucat acestea sunt cel mai des intalnite in industrie.
In imaginea de mai jos se regaseste modelul 3D al unui strung CNC in 2 axe, fara aparatori si fara interfata HMI (Human-Machine Interface).Astfel, principalele componente ale unui strung CNC sunt numerotate de la 1 la 12.


1 – Papusa fixa
2 – Arbore principal
3 – Universal
4 – Ghidaje
5 – Turela portscule
6 – Carucior
7 – Servomotor axa X
8 – Surub cu bile axa X
9 – Surub cu bile axa Z
10 – Servomotor axa Z
11 – Batiu
12 – Motor electric pentru arborele principal
Piesa de prelucrat se prinde in universalul 3, care este rotit de catre motorul 12 prin intermediul arborelui principal 2. Scula aschietoare se fixeaza pe unul din posturile turelei portscula 5 care face parte din subansamblul 6, denumit carucior, care se deplaseaza pe axele Z si X cu ajutorul servomotoarelor 10 si 7 si a suruburilor cu bile 9 si 8. Prin deplasarile axelor X si Z, scula va aschia piesa in conformitate cu miscarile dictate de programul CNC (puteti apela la noi pentru servicii de programare CNC).
Cinematica procesului de strunjire este prezentata intr-un mod simplificat in figura de mai jos. Piesa de culoare gri, executa miscarea principala de aschiere (rotatie), iar cutitul de strung miscarea de avans. Daca varful cutitului de strung este introdus pe o anumita adancime in piesa si vom executa miscarile mentionate mai sus, din piesa se va desprinde material sub forma de aschii, generandu-se o noua suprafata, cea de culoare verde.
Directia de deplasare a cutitului poate fi longitudinala, radiala sau o combinatie a celor doua, cum ar fi in cazul suprafetelor conice sau sferice.


Pe strung se pot executa si suprafete interioare obtinute prin procedee de gaurire, alezare sau tarodare, la care cinematica este principial aceeasi ca la strunjirea exterioara, rotatie piesa si avans scula.


Unul din cele mai vizibile avantaje ale strungurilor CNC, cat si al masinilor CNC in general, este faptul ca elimina multitudinea de dispozitive si scule speciale necesare generarii unor suprafete circulare sau al unor suprafete curbe complexe. Astfel, in cazul prelucrarii piesei de mai jos pe un strung conventional, singurele variante posibile erau fie confectionarea unei scule profilate cu care sa se execute finisarea suprafetei, fie confectionarea unui sablon special care sa ghideze un cutit asemanator celui din imaginea de mai jos pe traiectoria corespunzatoare. Bineinteles, confectionarea sculei profilate sau a sablonului era un proces laborios si foarte costisitor, avand totodata si o doza consistenta de eroare, din cauza ca procesul, in mare parte,se baza pe indemanarea si experienta modelorului.


Prin intermediul tehnologiei CNC insa, traiectoria sculei poate fi foarte usor calculata, iar precizia de executie depinde, in mare parte, doar de precizia masinii unelte. Un alt avantaj este si faptul ca in cazul unei erori, modificarile necesare corectarii traiectoriei se pot face intr-un timp relativ scurt si la un cost foarte scazut. Un alt avantaj este acela al imbunatatirii productivitatii si a durabilitatii sculei, prin alegerea unei strategii potrivite de aschiere. Astfel, in cazul prezentat mai sus, marcata cu linii albastre se poate observa traiectoria sculei aschietoare, care in faza de degrosare executa miscari pe directie radiala, dupa care, pentru finisare, executa traiectoria curbilinie corespunzatoare formei finale a piesei.