Procesul de rectificare presupune utilizarea unei pietre abrazive pe post de scula aschietoare. In cazul rectificarii, putem vorbi de o microaschiere, intrucat muchiile ascutite ale particulelor abrazive sunt cele care produc de fapt aschierea.
Prelucrarea prin rectificare asigura o precizie dimensionala si de forma, mare, cat si o rugozitate foarte buna. In general, rectificarea se aplica ca si procedeu de finisare, fiind prezent mai ales in ultimele etape ale prelucrarii pieselor.
La prelucrarea prin rectificare, scula aschietoare este o piatra abraziva care de altfel, este cea care executa miscarea principala de aschiere. Pietrele abrazive sunt constituite din particule abrazive legate intre ele cu un liant. Ca si materiale abrazive, de obicei se folosesc: corindon, carborundum (carbura de siliciu) sau cuart. Ca si lianti, se folosesc in general cei de tip: ceramic, bachelitic, magnezitic sau cei de tip elastic.
Mentinerea formei pietrei, cat si curatarea acesteia, se executa cu ajutorul unui diamant (natural sau sintetic) care este folosit pe post de scula aschietoare a pietrei, cu ajutorul caruia, particulele metalice ramase in porii pietrei se inlatura, in acelasi timp asigurandu-se si corectarea formei pietrei.
Alegerea pietrelor abrazive este un proces relativ complex daca se urmareste obtinerea unor rezultate foarte bune, motiv pentru care, alegerea specificatiei pietrelor se recomanda a se face sub indrumarea producatorului, intrucat sunt foarte multe elemente de luat in calcul, printre care amintim:
• Tipul materialului abraziv (electrocorindon nobil, electrocorindon roz, electrocorindon normal, carbura de siliciu, etc)
• Duritate (dura, medie, moale)
• Tipul liantului (ceramic, bachelitic, magnezitic, elastic)
• Structura (inchisa, medie, deschisa)
• Granulatie (Mare, Medie, Fina)
Toate elementele de mai sus, alaturi de regimul de rectificare, cat si de regimul de diamantare, au un efect foarte mare asupra succesului operatiei de rectificare.
Din punct de vedere cinematic, masinile de rectificat sunt de mai multe tipuri:
• Masini de rectificat plan
• Masini de rectificat cilindric (interior sau exterior)
• Masini de rectificat fara centre
• Masini de rectificat speciale
• Masini de ascutit
Mai jos va fi prezentat fiecare tip de masina de rectificat, cu mentiunea ca din punct de vedere cinematic, masinile CNC din aceasta categorie sunt aproape identice cu cele conventionale, diferenta facand-o faptul ca deplasarile pe fiecare axa nu se face manual, ci cu ajutorul unor servomotoare.

Masina de rectificat plan

Cea mai intalnita forma de masina de rectificat plan este cea din fig. 1. Este o masina de rectificat la care masa este constituita dintr-un platou dreptunghiular magnetic. Masina este constituita din batiul 1, axa transversala 2, axa longitudinala 3 care executa o miscare rectilinie alternativa, piatra de rectificat 4 si rotile de mana 5 cu ajutorul carora se executa deplasarile pe fiecare axa in parte.
Principiul de rectificare pentru masina din fig. 1, este reprezentat in fig. 2. Piatra executa miscarea principala de aschiere prin rotatie. Tot cu ajutorul pietrei se regleaza adancimea de aschiere. Miscarea alternativa si avansul transversal sunt asigurate de catre masa.

Masina de rectificat cilindric (interior/ exterior)

Sunt masini folosite pentru rectificarea suprafetelor cilindrice sau conice, interioare sau exterioare. In fig. 3 este reprezentata schematic o masina de rectificat cilindric universala. Este universala prin faptul papusa port-piatra 8, poseda 2 dispozitive de fixare a pietrei, axul 5 pe care se monteaza piatra de rectificat de interior 4 si piatra 7 care este montata pe un al doilea ax nereprezentat. Racirea in timpul rectificarii se executa cu ajutorul duzei 6. Piesa se prinde in papusa port-piesa 3 care executa de asemenea o miscare de rotatie, in timp ce miscarea de-a lungul axei piesei este executata cu ajutorul mesei 10, in timp ce miscarea transversala se executa cu masa 2. In cazul in care piesa este de lungime mare, aceasta poate fi rezemata suplimentar cu ajutorul pinolei 9.
Principiul de rectificare cilindric este reprezentat in fig 4 a si b. In fig 4.a este reprezentata rectificarea cilindrica interioara, iar in 4b, rectificarea cilindrica exterioara. In ambele cazuri, ata piatra cat si piesa executa miscari de rotatie, de sens opus, iar miscarea alternativa coaxiala cu piesa este executata de catre piatra.

Masina de rectificat fara centre (centreless)

Acest tip de masina este utilizata doar la rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare. Desi aria de suprafete de prelucrat este foarte ingusta, acest neajuns este compensat de productivitate, net superioara oricarui alt tip de masina de rectificat rotund. Masina este constituita din batiul 1, pe care sunt montate suportul pietrei de avans 2 si cel al pietrei de rectificat 7. Dupa cum le spune si numele, rolul pietrei 4 este doar de asigurare a avansului pieselor, in timp ce rectificarea este executata de piatra 6. Corectarea pietrelor se face cu ajutorul dispozitivelor de diamantare 3, respectiv 8. Piesa 5 trece printre pietre, insa axa acesteia nu este in acelasi plan cu axele celor 2 pietre. Linealul 9 are rolul de sprijinire a piesei in timpul operatiei de rectificare.
Principiul de rectificare centreless este reprezentat in fig. 6. Piatra de avans 2 este montata inclinat cu unghiul α fata de piatra de rectificat 1. Acest lucru, coroborat cu sensurile de rotatie a celor doua pietre, duce la aparitia componentei de avans care efectiv impinge piesa care se rezeama pe linealul de avans, a carei reprezentare se poate vedea in figura de mai jos.

Masini de rectificat speciale

Masinile de rectificat speciale sunt masini facute la comanda pentru executia unei suprafete complexe, pentru piese care se doresc a se face in masa. De altfel, costul unei astfel de masini nu se justiifca decat in cazul productiei de serie mare si masa.
Astfel avem masini de rectificat roti dintate, masini de rectificat proteze sau masini de rectificat rulmenti. In cazul acestor masini, nu neaparat cinematica pietrei sau a piesei este in prim plan, ci mai degraba modul in care se face profilarea pietrei prin procesul de diamantare, intrucat in cazul productiei de serie mare si masa se doreste indepartarea materialului printr-o singura miscare a pietrei.

Masini de ascutit

Masinile de ascutit sunt masini cu ajutorul carora se executa muchiile aschietoare ale sculelor de prelucrat, fie ca e vorba de burghie, freze, alezoare, tesitoare sau cutite de strung din otel rapid. Sunt folosite atat pentru reascutire cat si pentru productia de noi scule aschietoare plecand de la o simpla bara.
Pentru otel rapid se foloseste destul de des in ateliere, electrocorindonul nobil, insa in cazul in care se doreste durabilitati mari se recomanda nitrura cubica de bor sau borazon, asa cum mai este denumit. In cazul sculelor de carbura, singura varianta prin care se poate executa operatia de ascutire este cea in care se utilizeaza pietre impregnate cu diamant.
Masinile de ascutit cu comanda numerica se caracterizeaza prin existenta unui numar relativ mare de axe, minim 4, necesare pentru obtinerea suprafetelor prezente pe sculele aschietoare. Prezenta unui numar mare de axe implica o serie probleme din punct de vedere al programarii CNC, motiv pentru care astfel de masini sunt programate fie cu ajutorul unui soft CAM specializat, fie, in cazul in care masinile sunt mai moderne, programarea se face direct cu ajutorul softului specializat cu care este echipata masina.

Firma AMCATEC va ofera o gama variata de servicii: programare CNC, simulari CAE, proiectarea si dezvoltarea unui nou produs, inginerie inversa (reverse engineering), etc.